От 2000 до 2017 г. НАП е събрала 197 млрд. лв. за бюджета, съобщи в четвъртък шефката на приходната агенция Галя Димитрова.

За последните 10 г. приходите растат с 50% повече, отколкото е увеличението на БВП. За 3 г. увеличението е с над 5 млрд. лв., а над 93% от нововъзникващия дълг се събират в рамките на годината, каза Димитрова.

За 10-годишния период приходната агенция е установила с ревизии нарушения по ДДС за 16 млрд. лв. Несъбрани до момента са 5,8 млрд. лв., от които 5,4 млрд. са определени като несъбираеми. Несъбраното ДДС по ревизионни актове през 2017 г. е 4 пъти по-малко спрямо 2011 г.

Злоупотребите с ДДС са общ проблем в Европа, като годишните загуби се оценяват на 150 млрд. евро в рамките на съюза, посочиха от НАП.

ЕК обмисля сериозни промени в ДДС законодателството, защото в настоящия си вид самият ДДС като механизъм е силно уязвим за измами. ДДС измамите освен всичко са и наказателноправен въпрос - данъчните престъпления, особено при организирани престъпни групи, не могат да бъдат преодолявани с ревизионен акт, а изискват и наказателно преследване. НАП и прокуратурата вече изградиха механизъм за взаимодействие, така че тези престъпления да не остават ненаказани, посочи Димитрова. Тъй като събирането на дългове от хора и фирми без авоари и имущество е невъзможно, законодателно бе въведено ограничаване на прехвърлянето на фирми на социално слаби и безработни.

Въведе се и разваляне на сделки, когато се разпродава имущество на фирми, участвали в данъчни измами, подчерта Димитрова.