Няма как да има виенска инфраструктура с пернишки данъци. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол на питане за финансовата децентрализация на общините.

"Проблемът с финансовата децентрализация на общините минава през изключително ниското и неадекватно облагане на имущество в България", допълни още той. По думите на министърът това е тема, която трябва да бъде засегната, но да се подходи деликатно към нея. Той поясни, че има драстична разлика между облагането в България и в други Европейски държави. Не само номинално, но и относително спрямо стойността на имотите у нас е много по-ниско.

"Кметовете искат да управляват по-голям ресурс, но ако може да не участват в неговото формиране и събиране", уточни Горанов. Той допълни, че общините са готови да предложат много решения, но когато дойде време да застанат пред местната общност и да ги защитят, депутатите от тези области остават самотни в този дебат.

Горанов допълни, че се правят предварителни разсъждения по облагането на имуществото и автомобилите, няма ясни законодателни предложения.

Финансовата децентрализация според министъра не е самоцел, но трябва да е свързана с ясната отговорност, пред която се изправят българските общини. Горанов допълни, че няма грешки свързани с данъчното облагането, защото имуществото се облага в общините, а доходите на ниво централа.