193 български общини вече са се регистрирали по евопейската инициатива WiFi4EU, която осигурява безплатен интернет в общините. Това заяви българският еврокомисар по цифровизацията Мария Габриел, която даде пресконференция заедно с министърът на транспорта Ивайло Московски в събота.

"По-малко от година след инициирането на инициативата тя вече е в активно изпълнение. Проектът се обръща към всички общини, като той има бюджет от 120 млн. евро", каза Мария Габриел. Тя уточни, че всеки гражданин, регистрирал се в една от точките, ще има достъп и до всички останали след това.

7502 общини в цяла Европа са се регистрирали от 20 март, когато започна записването, до сега. На 15 май ще бъдат избрани първите 1000 общини, които ще получат ваучери на стойност 15 хил. евро. Те ще бъдат избрани чрез алгоритъм на ЕК, като основният критерий е редът на регистрация - първите имат най-голям шанс. Освен общините в специализирания портал трябва да се регистрират и операторите, които ще извършат инсталацията. Ваучерите ще могат да се използват само за една точка, която ще бъде избрана от съответната община. 

минимум 15 ваучера ще бъдат връчени на всяка една държава членка на ЕС. Ако една община не бъде избрана на първия етап, тя ще има възможност да канидатства във всяка една от следващите 4 покани.

"В последните години България изгради добра инфраструктура с широколентови ленти, но все още има дисбаланс на покритието на мрежата. Според статистиката 30-32% от българите не използват изобщо или използват много малко интернет. Проекти като този ще помогнат за дигигаталното образование на обществото", заяви Московски.