Създаване на балкански маршрути и по-точно Път на виното обсъждат кметовете на Пловдив и Солун Иван Тотев и Янис Бутарис. "Живеем в общ ареал и имаме до голяма степен еднакъв манталитет. Природата ни е близка, нравите ни са сходни с малки изключения", казва Бутарис, който е един от най-големите производители на вино в Гърция. Негова е инициативата да създаде такъв маршрут и Пловдив да бъде включен.

Тотев е в Солун по случай 35 г. от побратимяването на двата града. Визитата е организирана от генералния ни консул там Владимир Писанчев. В делегацията на пловдивския кмет е и заместникът му Розалин Петков. Срещата на двамата градоначалници е на 26 март. Тогава пловдивският девически хор "Евмолпея" ще изнесе концерт в храма "Св. св. Кирил и Методий" до Бялата кула.

"Ще говорим и за задълбочаване на сътрудничеството между двете общини", каза Тотев. И припомни, че още през 2014 г. Асоциацията на солунчаните даде подкрепата си Пловдив да стане европейска столица на културата. Бутарис беше официален гост на 6-тата международна конференция на туроператорите в Пловдив през 2015 г. Тогава той отправи покана към Тотев и му подари скулптура на Александър Македонски.