“Хепи фрутс” ООД от пловдивското Ново село изпълни 4-годишен бизнес план, одобрената субсидия е 8,5 млн. лв.

Група от 6 земеделски производители от пловдивското Ново село за 4 г. изпълни инвестиционна програма за 11 249 000 лв. с одобрена от фонд “Земеделие” субсидия от 8 575 000 лв. И подаде заявление за плащане.

Производителите от “Хепи фрутс” ООД са обикновени хора, осмелили се да помечтаят за модерен затворен цикъл на производство с помощта на европодпомагане. (Какво постигнаха от 2014 до 2017 г. виж карето).

“Сигурно мнозина ще кажат, че сме прибрали едни 8 млн. лева”, предполага Асен Багашев, управляващ дружеството. Той обаче обяснява, че всъщност за целия инвестиционен цикъл всеки един от 6-имата производители е изпълнил проектно намерение, по-малко от индивидуален инвестиционен проект по мярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони, което е съвсем нормално. Само че от сдружаването им произлизат много възможности, които правят по-ефективно и с по-висока добавена стойност тяхното агробизнес начинание.

“Хепи фрутс” ООД е започнала от 4 обединили се земеделци през 2013 г. Днес притежава и отглежда 90 дка зеленчуци полско производство, 200 дка десертни лозя, 400 дка ябълкови, 120 дка черешови, 130 дка крушови градини и оранжерия с хидропонно отглеждане на листни зеленчуци с капацитет 1,5 млн. салати на година, както и хладилни мощности с най-модерните технологии за контрол на продукцията, последвани от сортиращи, пакетиращи и етикетиращи машини. Всеки ден групата изпраща десетки тонове

свежа продукция

до всички

хипермаркети

у нас. В Ново село може да се види най-модерното хидропонно отглеждане на листни зеленчуци на принципа “дълбока вода” (deep water). При него най-важното е какво си извел като технология и как го управляваш, обяснява Асен Багашев. Тук отглеждат салатите в “почва”, която е 35 см воден слой, а в един басейн има 300 куб. м вода. Измерват непрекъснато с безупречна техника концентрацията на макро- и микроелементите.

Оранжерията, която работи от началото на 2018 г., ден преди нас е била посетена от френски консултант, направил настройките на компютрите, които контролират процесите. Документацията за целта е от цели 4 хиляди страници. И тъй като няма кадри, подготвени за това, ние тук ги изграждаме сами, уточни Багашев. Оранжерията ни е проектирана така, че да

не се налага

използване

на пестициди,

добавя той. Благодарение на строгия контрол при всички етапи от отглеждане до бране и съхранение постигат и предлагат най-високите стандарти за изключително качество на продуктите.

Плодовете са подбрани и опаковани така, че да пристигат при клиента непокътнати, благодарение на най-високотехнологични апарати в тяхното модерно и уникално за България плодохранилище с ULO камери и електронна сортировъчна машина.

Защитили са и най-високите стандарти на международния сертификат GLOBAL G.A.P. Той е за проследимост на качеството от производството до доставката на дребно. По него всяка година се провежда одит на дружеството от сертифициращата германска компания.

Психологията е основният момент при създаването на групи, смята Асен Багашев. Не се постигат лесно общи цели, желания и воля. Трудността идва най-вече от това, че производството трябва да бъде вкарано в общи параметри и всички да знаят, че се работи по общи правила. Това постигне ли се, няма значение кой какъв е, а какво прави, за да следва общата линия, която е възприета. За тази цел са

изградили система

на контрол на

продукцията,

така че резултатът да е такъв, какъвто са го решили. Дава за пример, че като пристигне техен камион от близо 100 т на портала на хипермаркета, там с инфрачервени и ултразвук уреди “светват” в камерите при стоката и отчитат температурата. Ако се разминава с градус от нормата, връщат цялата пратка. При сгрешени етикети е същото. Затова трябва да са изрядни в доставките, които са всекидневни. Но нямат проблеми с веригите, те редовно им плащат доставките.

Според дружеството работата им с фонд “Земеделие” също е безупречна. Това се получава, когато всички изисквания, критерии и т.н. са отрано регламентирани и не се променят.

Защо имаме толкова малко групи на производители, питам в “Хепи фрутс” - една от едва 12-те групи у нас.

“Задайте въпроса защо наредба 11, по която ние работим, е от 2007 г., а първата група на производители в България бе създадена едва през 2012 г. Така ще си отговорите сами”, казва Багашев. През тези 5 г. наредбата е действала, но прием не е отварян. Заради това днес 13-а група просто нямаме, а в Полша са над 120.

Багашев напомня, че първо ЕК е дала възможност на новите страни членки да решат да администрират на национално ниво създаването на сдружения, като в началото лимит за подпомагането им не е имало. Докато България не е правила нищо, администрациите на Полша, Чехия, Словакия, Малта не са се бавили. Полша създава над 100 групи на производители до 2013 г., когато у нас тепърва започва създаването им. Отначало ЕК не ограничава финансирането, но в един момент с регламент орязва средствата и за нас.

В Ново село са идвали специалисти от Италия, Франция, Холандия, Германия. Холандците са дали оценка на “Хепи фрутс”, че е в първите 3% в световен мащаб за високотехнологично съхранение на продукция в контролирана среда, в първите 2% по отношение на хидропониката в оранжериите и сред първите с интензивни овощни градини.

Близо 10 млн. лв. инвестиции за 3 г.

През 2014 г. е закупена земеделска техника - трактори, пръскачки, комбайни за бране на плодове, мотокарни уредби, ремаркета и бокспалети, линия за претегляне и опаковане на плодове, лекотоварни автомобили с хладилно оборудване. Монтирани са защитни мрежи и подпорни конструкции за 126 дка ябълково насаждение.

Създадено е и ново насаждение от 56 дка десертно грозде със защитни мрежи против градушки, птици и насекоми и система за капково напояване на обща стойност 2,787 млн. лв., за които е изплатена субсидия в размер на 2,090 хил. лв.

През 2015 г. е доставена и монтирана защитна мрежа против градушки, птици и насекоми за създаденото през 2014 г. насаждение от десертно грозде, както и за насаждение от 190 дка ябълки. Изградено е и ново насаждение от 60 дка ябълки с капково напояване и защитни мрежи.

Закупени са допълнителни бокспалети, трактори и пръскачки, дооборудвано е плодохранилище с хладилни камери. Общата стойност на инвестициите през 2015 г. е 2,620 млн., като за тях е изплатена субсидия в размер на 1,965 млн. лева.

През 2016 г. е извършено разширение на съществуваща сграда в с.Ново село, която включва и 4 нови хладилни камери. Изграден е склад за техника, купена е автоматична пакетираща машина, както и допълнителна земеделска техника на обща стойност 2,925 млн. лева, за които е изплатена субсидия 2,194 млн. лева.

През 2017 г. е изградена оранжерия с най-висок клас технологично оборудване за отглеждане на листни зеленчуци на обща стойност 2,220 млн. лева с очакван размер на субсидията над 1,660 млн. лева.

Асен Багашев управлява групата, изпълнила 4-годишен бизнес план за 11,2 млн. лв. инвестиции.
Асен Багашев управлява групата, изпълнила 4-годишен бизнес план за 11,2 млн. лв. инвестиции.