Все повече ще се налага държавата да допълва парите за пенсии. Сега субсидията от държавата годишно е 4,2 млрд. лв. за пенсии. Това каза социалният министър Бисер Петков за Би Ти Ви.

До 2030 г. нещата ще бъдат сравнително под контрол, пенсионната система в средносрочен период е относително стабилна, но след това държавата ще трябва да взема допълнителни мерки. Не искам да звучи апокалиптично, но след 2037 г. ще се наложат още мерки, посочи министърът.

Добавката за Великден вземат онези, които имат пенсии под 321 лв. - това е принципен подход от няколко години. 50 милиона се дават за тези добавки, допълни министър Петков.

От началото на 2019 г. влиза в сила промяната на модела за пенсии. Пенсията ще се изчислява според дохода след 1997 г. Ще се взема целият осигурителен стаж на човека, но и осигурителният доход след 1997 г. Предвидено е също таванът на пенсиите да остане само за онези, които са получили пенсии до края на 2018 г. Логиката на тази промяна е, че на практика ще действа формулата на максималния осигурителен доход, обясни Бисер Петков.

НОИ от години предлага хората да могат да си направят прогнозна справка за пенсията, която ще получат. Ако човек се е осигурявал на максимален осигурителен доход, вероятно ще получи максимален размер на пенсията.

Подготвена е концепция за въвеждане на експертиза за работоспособността на лицата. Ако сега се говори за трайно загубена работоспособност, в бъдеще ще се говори за процент запазена работоспособност, каза още социалният министър.