През тази година вложенията ща са с 27% повече

"Електроразпределение Север" - част от групата "Енерго-Про Варна", ще инвестира 8,1 милиона лева в обновяване и развитие на електроразпределителната мрежа в област Велико Търново през 2018 година. Темата за развитието на мрежата като предпоставка за привличане на нови инвестиции в областта бе водеща на срещата между главния изпълнителен директор на "Енерго-Про Варна" Момчил Андреев и областния управител на Велико Търново Любомира Попова.

По време на срещата били обсъдени приоритетите на инвестиционната програма, като компанията ще увеличи вложенията с 27% през тази година. Средствата са за обновяване на ключови електропроводи, подмяна на кабели и реконструкция на мрежата, изнасяне на електромерни табла и монтиране на нови електромери.

За последните 5 години "Електроразпределение Север" е вложило над 29 милиона лева в област Велико Търново, като само за 2017 г. сумата е 6,4 милиона лева за обновления и ремонти на подстанции, възлови станции и електропроводи, в присъединяване на нови обекти, подмяна на електромерни табла и електромери. Предприетите мерки осигуряват по-надеждно електрозахранване на домакинствата и бизнеса във Велико Търново и създават условия за присъединяване на нови клиенти към електроразпределителната мрежа.

В началото на 2018 година е открит и нов център за обслужване на клиенти (в града, а през април и юни екипи на компанията ще посетят 17 населени места, където ще консултират и приемат заявления на клиенти.

Андреев и Попова обсъдили и въпроси, свързани с противодействието на кражбите на ток. Доброто взаимодействие между дружеството и органите на реда повишило разкриваемостта. За последната година броят на констативните протоколи за незаконно потребление на електричество нараснал с над 50%.

От 2013 до 2017 г. в област Велико Търново са открити 2028 случая на незаконно потребление, като 186 нарушители са с по две или повече нарушения. През периода 2015-2017 г. на територията на област Велико Търново са осъдени 42 души, от които 2 са с ефективни присъди, 10 са с условни, а 30 са наказани с пробация.