Токът от ВЕИ с мощност 4 киловата и нагоре ще се продава на борсата от 1 юли. Това предвиждат промени в енергийния закон, приети на първо четене от парламента през тази седмица.

В момента електроенергията, която произвеждат ВЕИ централите, се продава на субсидирани цени, понякога в пъти по-високи от пазарните. А токът задължително се изкупува от НЕК.

Промяната на режима предполага, че на борсата цената ще е по-ниска от сегашната. Как ще се процедира, когато например продават на пазарна цена от 50 лв., а по договор трябва да получат 170 лв.?

Въвеждат се договори за премии, които те ще сключат с фонда “Сигурност на електроенергийната система”. От него ВЕИ производителите ще получават добавка, която е разликата между пазарната цена и тази по договор. Стойността ще бъде определяна от КЕВР.

Излизането на веитата на свободния пазар бе поискано от работодателите, за да се увеличи ликвидността на борсата. Тези промени няма да се отразят на цените за домакинствата, тъй като те са на т.нар. регулиран пазар, където тарифите се определят от КЕВР.

Има обаче вероятност промяната в закона да бъде отложена и да влезе в сила от 1 януари 2019 г. Това се налага, за да се изчака нотификация от Брюксел за държавна помощ. В противен случай срещу България може да бъде образувана наказателна процедура. Нотификацията не е искана и това трябва да стане след приемане на закона, поясни за “24 часа” зам.-председателят на енергийната комисия Валентин Николов. Докато се чака решението на Брюксел, вероятно токът от ВЕИ ще се изкупува от НЕК, премиите ще бъдат определени от КЕВР, а фондът ще превежда парите. Така ще се проиграе моделът на договорите за премии.