При избор на доставчик предимство имат производители пред търговци

Мед и пчелни продукти по стандарт ще получават децата в училище през следващата учебна година. Обогатяването на асортимента от здравословни продукти за хранене е част от схемата “Училищен плод” и “Училищно мляко”. Това се вижда от промени в наредба, публикувани за обществено обсъждане.

В схемите са включени 482 477 деца от 3 800 учебни заведения в цялата страна. По нея се усвояват средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и национално съфинансиране в размер на 19,6 млн. лв.

Според изискванията препоръчителният прием на мед е 25 грама на ден.

С новите текстове медът, млякото и плодовете ще достигат до децата две седмици по-късно. Досега схемата се прилагаше от 15 септември, а с измененията срокът се мести на 1 октомври.

Когато учебното заведение получи повече от едно предложение, избира един заявител по всяка схема. С промените се дава предимство на производителите в случаите, когато предложения са постъпили едновременно от тях и от търговци. При няколко производители се избира този, който отглежда повече от продуктите. Ако и те са равен брой, тогава се избира този с по-големи засадени площи.

Приоритет вече ще се дава на млякото за пиене. То не трябва да има добавена захар, оцветители и ароматизатори. Такова допълване е изключение и може да бъде въведено само след становище на здравните власти. Тогава обаче се плаща само компонентът мляко.

Анализ на агенцията за одит на средства от европейските земеделски фондове пък показва, че имало редица случаи, при които възстановяване на разходите за доставка в пъти превишават разходите за закупуване на продуктите.