Европейската комисия няма основания да предприема каквито и да било действия по отношение на Национален парк “Пирин”, защото не е открила нарушения на европейското законодателство. Това заяви по БНТ Кармену Вела, европейски комисар по околната среда, морското дело и риболова. Коментарът му бе във връзка с промяната на плана за управление на парка, предприета от правителството в края на миналата година, и предстоящото изграждане на втори лифт.

Вела каза, че комисията ще следи в бъдеще какво се прави в парка. “Ние следим какво става във всички региони в Европа, които са част от “Натура 2000”, и ще следим и какво ще се предприема в Пирин”, заяви той. Вела заяви, че властите в България би трябвало да са взели всички защитни мерки в съответствие с европейското законодателство, тъй като става въпрос за промяна на планове за управление на защитени региони.

“Пирин е важен регион, когато става дума за местообитание на значими животински видове”, каза комисарят.

Кармену Вела бе в България за участие в неформалната среща на министрите на околната среда в рамките на българското европредседателство. През втория ден на форума министрите обсъждаха хода на международните преговори по изменението на климата и икономическите предизвикателства пред въвеждането на по-строги мерки за защита на околната среда.

Самият Вела заяви, че страните членки от Източна Европа трябва да се защитят от внос на употребявани коли от Западна Европа, които замърсяват въздуха.