Гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос днес ще има важна среща с германския си колега Олаф Шолц в Берлин, на която двамата ще обсъждат възможностите за облекчаване на гръцкия дълг в контекста на надзора, който ще се упражнява върху Гърция, след като страната излезе от програмите за финансово подпомагане.

В."Вима" уточнява, че това е първа среща на двамата министри. Позициите на Германия по тези въпроси се смятат за определящи до голяма степен за решаване на всички открити въпроси, свързани с Гърция, в това число и този за огромното й дългово бреме, предава БТА.

Очаква се консултациите по гръцкия дълг да продължат и следващата седмица във Вашингтон в рамките на пролетната сесия на Международиня валутен фонд (МВФ). Там се очаква гръцкият финансов министър да има среща с управляващия директор на фонда Кристин Лагард. Фондът смята, че гръцкият дълг е неустойчив.

В. "Катимерини" анонсира, че Германия продължава да отстоява твърда позиция по отношение на гръцкия дълг, както това е ставало и преди по времето на предишния финансов министър Волфганг Шойбле.

В. "Та неа" отбелязва, че срещата на финансовите министри на Гърция и Германия става непосредствено след вчерашното заседание на Еврогрупата, на което гръцката страна не е могла да убеди Брюксел в предложения от нея план за развитие на Гръция след излизането й от спасителните програми.

Нюз.ин цитира в. "Ханделсблат", който пише, че задачата на Цакалотос съвсем не е лека, тъй като от една страна той трябва да убеди кредиторите в необходимостта от този план за развитие на Гърция, а от друга да се стреми да привлича инвеститори и да се опитва да спечели отново доверието на борсовите пазари, така че Гърция да може самостоятелно да се финансира след края на спасителните програми.

"Много елементи в гръцкия план за развитие изглеждат логични, но някои от тях будят тревога сред кредиторите на Гърция", смята дюселдорфският вестник.

"БВП на Гърция миналата година не е нараснал съгласно предварителните очаквания на нейното правителство, твърди още "Ханделсблат", преценявайки, че от тази гледна точка "възможностите на кабинета Ципрас за раздаване на бонуси с оглед на евентуален извънреден вот са малки".