От 275 лв. най-високата екотакса за лека кола може да стигне 357 лв. Това е най-вероятното за приемане предложение за промяна на продуктовите такси, което разглежда екоминистерството, научи “24 часа”.

Таксите, които се плащат при първа регистрация на моторните превозни средства, ще се променят, като тези за електромобилите ще се премахнат, за хибридите ще се намалят, а за останалите ще се увеличат, съобщи министър Нено Димов.

Тези такси се дължат от собственика само при първоначалната регистрация в страната, но не и при препродажба на автомобил, който вече има български номера.

По информация на “24 часа” се разглеждат няколко варианта, като окончателното решение ще се вземе от колегиум на министерството след седмица. След това поправката в наредбата за продуктови такси ще се публикува за обществено обсъждане и може да влезе в сила месец след това.

Най-вероятният за приемане вариант е таксите за хибридните коли да се намалят наполовина. Така, когато хибридната кола е нова или има пробег, по-малък от 6000 километра, сегашната екотакса от 124 става 62 лв. Когато такова возило е над 10-годишно, сегашната такса от 227 лв. става 113 лв. (Виж таблицата.)

При колите с бензинов или дизелов двигател ще се получи диференциация на таксите, тъй като за колите до 10-годишна възраст екотаксата ще се увеличи с 20%, а за тези над 10 години - с 30%. Т.е. купувачите на най-старите коли ще плащат при регистрацията с около 80 лв. по-скъпо, отколкото сега. При последната промяна през 2016 г. увеличението на тази такса беше със 7-8 лв., а за по-новите коли - с 3-4 лв.