Съединените щати ще инвестират 500 милиона долара в програми за овластяване на жените в Латинска Америка, обяви днес Иванка Тръмп, дъщеря на Доналд Тръмп и негов съветник, предаде ДПА.

Тя говори пред форума на президенти на корпорации, предшестващ осмата среща на върха на Двете Америки в перуанската столица Лима, която ще се открие, по-късно днес.

В речта си Иванка Тръмп изтъкна "важната роля на жените в икономиката" и съобщи, че този половин милиард ще улесни достъпа на латиноамериканките до "капитали, работни места и възможности за просперитет". Джон Съливан, който е и.д. държавен секретар на САЩ отбеляза, че САЩ имат 40 програми за овластяване на жените, повечето от които работят за Латинска Америка, предава БТА.

Срещата на върха на Двете Америки ще премине без президента Доналд Тръмп, който ще бъде представляван от вицепрезидента Майк Пенс. Списъкът на лидерите от региона, отказали да присъстват на форума, постоянно се попълва, предаде Асошиейтед прес. Кубинският президент Раул Кастро още не е потвърдил участието си, никарагуанският президент вероятно също няма да пристигне в знак на солидарност с венецуелския държавен глада Николас Мадуро, вече отклонил поканата на домакините. Междувременно президентите на Гватемала, Еквадор, Парагвай и Салвадор обявиха, че ще пратят свои заместници и ще си останат у дома да решават вътрешнополитически проблеми.

Някои наблюдатели смятат, че снижаването на нивото на форума може да се приеме за знак, че лидерите на страните от Двете Америки придават малко значение на срещата в Лима. Тръмп е първият президент на САЩ, който няма да присъства на този панамерикански форум, чието начало бе положено през 19094 г. от тогавашния президент Бил Клинтън в опит да засили търговското влияние на Вашингтон на континента, припомни АП.