Председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов отбеляза пред БНТ, че ниските лихви върху депозитите в банките се дължи на стремежа икономиката да се развива. Това по думите му става основно с потребление, а не със спестяване. Той отбеляза, че един от най-големите проблеми пред развитието на българската икономика е недостатъчният брой на младите хора, както и тяхното неудовлетворително ниво на образование.

БНБ има добра памет - между 2005 и 2007 имаше бум на кредитирането заради цените на недвижимите имоти, припомни Петър Андронов. В момента в някои градове има известно повишаване на цените на имоти, което е свързано с кредитирането, но желанието на БНБ е да се повтори сценария от преди десет години, допълни той, но изтъкна, че положението е по-леко от тогава.

За да върви икономиката, хората трябва не само да спестяват, но и да потребяват, допълни Андронов. Така той обясни ниските лихви върху депозитите.

"Хората държат достатъчно много пари - общо привлеченият ресурс е над 70 милиарда. За България е рекорд, но тази спестовност не е рекордна в никакъв случай. Не сме феномен, да не изпадаме в еуфория, просто вървим в крак с икономиката", допълни той.

Българските банки ще стават все по-малко, прогнозира Петър Андронов. Това според него е естествен процес на окрупняване, при който пазарът се доминира от няколко големи банки. Той допълни, че подобно положение е белег за зряла икономика. Окрупняването на капитала, което е резултат от сливането на банките, води до по-голяма стабилност, обясни Андронов.

Желанието на България да се присъедини към еврозоната не означава, че това ще стане, дори да сме готови в голяма степен и множество сделки да се извършват в евро, обясни Андронов. Въпросът е в нивото на доверие, което страните от еврозоната имат към България.

Според Андронов има сериозен проблем с качеството на образованието за младите хора, както и с оценката на знанията им. Той посочи недостатъчния брой на младите хора, както и некачественото им или непрактично образование, като основен проблем пред развитието на българската икономика.