България е на шесто място в ЕС по ръст на цените на имотите за четвъртото тримесечие на 2017 г. в сравнение с година по-рано. У нас увеличението на цените е с 8,2% в сравнение с края на 2016 г., сочат данните.

Класацията потвърждава донякъде резултатите на анализаторската компания Knigt Frank, която в края на миналата седмица разпространи информация, че София е на 19-о място сред 150 града в света по ръст на цените на жилищата. Столицата ни е включена за първи път в тази класация с годишен индекс на поскъпване на жилищата от 11,3% през 2017 г. спрямо 2016 г.

Според данните на Евростат страната членка с най-голямо поскъпване на имотите през 2017 г. е била Ирландия - 11,8%. На второ място е Португалия с 10,5%, следвана от Словения, Холандия, Чехия и България.

В големите икономики на ЕС като Германия, Франция и Великобритания поскъпването на имотите на годишна база е било значително по-ниско - под 4%.

Макар и на шесто място по поскъпване сред страните от ЕС, в България ръстът на цените на жилищата на практика се укротява, тъй като в края на 2016 г. и началото на 2017-а ръстът на цените беше още по-голям и страната ни стигна до четвърто място. Прогнозите на анализаторите още в средата на 2017 г. бяха, че ръстът ще се успокои и за цялата 2017 г. ще е не повече от 10 процента.

12 града в света отчитат и над 20% поскъпване на имотите, но повечето от тях се намират в Китай. Миналата година подобен ръст на цените в Европа бе отчетен само в Берлин, където наскоро имаше и протести срещу пасивността на държавата на имотния пазар.