В момента цените на недвижимите имоти в България имат ненормално увеличение от 15-20% за кратък период, което е тревожно. Това заяви по БНТ председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. Той припомни, че заради засиленото теглене на ипотечни кредити, свързано с повишението на цените на имотите най-вече в големите градове, наскоро БНБ предупреди банките в страната да внимават при отпускането на заеми.

“Никой не иска да се повтори сценарият от средата на миналото десетилетие, когато имаше бум на кредитирането заради цените на недвижимите имоти”, каза Андронов.

По думите му скоро лихвените проценти по кредитите ще започнат да се качват. Тази тенденция вече се забелязвала в САЩ и според Андронов Европа чака инфлацията да скочи до 2% и тогава лихвите и на Стария континент ще тръгнат нагоре. В САЩ покачването на лихвите започна още м.г.

“Още следващата година Европейската централна банка ще започне да покачва лихвите”, предупреди банкерът.

Бизнесът и частните лица държат достатъчно много пари в банките. Общо привлеченият ресурс е над 70 млрд. лв. в момента, каза Андронов. По думите му тази сума е рекордна за страната спрямо покупателната способност в момента.