Специални средства са предвидени за възстановяване в Симитли и Кресна

Над 150 млн. евро са предназначени за опазване на горите, подобряване на състоянието им и за лесовъдски дейности.

Част от средствата са по подмерки на Програмата за развитие на селските райони.

Освен нея през 2018 г. 96,5 млн. лв. от фонд “Инвестиции в горите” ще послужат на шестте държавни горски предприятия за подобряване на състоянието на горските територии. По данни на земеделското министерство 1,42 млн. лв. ще са за проектиране на горски пътуща, за основния им ремонт и строителство са предвидени 86,62 млн. лв. Над 7 млн. лв. ще послужат за залесяване, а за изграждане на укрепителни съоръжения – 1,36 млн. лв.

Най-голяма част от средствата за залесяване ще бъдат изразходени от горското стопанство в Сливен - 2,8 млн. лева.

Най-големите разходи от фонд “Инвестиции в горите” през тази година се падат на горското предприятие в Смолян - общо 57,5 млн. лева. 55,1 млн. лева от тях ще се използват за строителство и ремонт на горски пътища.

В края на март бяха публикувани

насоките за

кандидатстване

по подмярката,

разделена на две, за възстановяване на щети по горите от пожари и природни бедствия. Бюджетът ѝ е 8 млн. евро, от които 1,6 млн. са за общините Симитли и Кресна и Югозападното държавно предприятие. Ще се подпомагат дейности по почистване на площи в гори, пострадали от пожари и природни бедствия. Целта е изкуственото им възобновяване и попълване на горски култури. Ще се възстановяват защитни съоръжения и инсталации, ще се покриват и средства за пътища и места за наблюдение за пожари.

Ще бъдат създадени депа за съхранение на дървесина,

добита от

пострадали гори,

за да се избегне по-нататъшното увреждане.

За Симитли и Кресна има предвидени още 4,5 млн. евро за създаване и поддръжка на противопожарна инфраструктура – лесокултурни прегради, противопожарни просеки, минерализовани ивици.

Ще бъдат изградени и водоизточници за борба с пожарите. Разрешава се подобряване или изграждане на хеликоптерни площадки, но са изключени летищни съоръжения за търговски цели.

Разходи за борба с вредители също се допускат. За всички останали бенефициенти бюджетът е 12,6 млн. евро за идентични дейности.

18 млн. евро е бюджетът за инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработката, мобилизирането и търговията на горски продукти.

Допустими са изграждане, придобиване или подобрение на сгради и други недвижими активи, необходими за първичната преработка на дървесината, както и

закупуването

на земя,

когато са пряко свързани с изпълнението на проекта. Ще се покриват и разходи за закупуване на машини за първична преработка на дървесината.

Допускат се и дейности за подобряване на икономическата стойност на горите, закупуване на щадяща почвата и ресурсите специализирана горска техника и оборудване за сеч, извозване, товарене и транспорт на дървесина за стопанствата.

Над 10 000 деца станаха

лесовъди за един ден Александра Баталова е ученичка в първи клас, но от три години се включва в лесовъдски дейности.
Александра Баталова е ученичка в първи клас, но от три години се включва в лесовъдски дейности.

Повече от 10 000 деца от цялата страна са участвали в инициативата “Лесовъд за един ден” през последните четири години. Кампанията се провежда в рамките на Седмицата на гората, а за всяко следващо издание се отчита ръст на желаещите да се включат.

Преди дни 200 деца от четири столични училища се включиха в събитието.

В Шумен бе отчетен почти същият брой ученици, силен интерес имаше и в Бургас, и в Русе. Подобни инициативи и лесовъдски игри са проведени на повече от 100 места в страната, съобщиха от агенцията по горите.

Освен да се научат да залесяват, децата имат възможност и да се запознаят с лесовъдската професия и грижите, които се полагат за горите. Под формата на интерактивни игри те се учат да разпознават дървесните видове, горските обитатели, как се добиват семена от иглолистните дървета и как да отглеждат фиданки от тях. За това им помагат експерти от агенцията по горите, лесовъди, преподаватели и студенти. 

Залесиха

327 декара

гори със

159 000

фиданки

327 декара гори са залесени през последните две седмици. За целта са използвани 159 096 броя фиданки. Освен това над 20 000 фиданки са били предоставени на граждани, училища и детски градини.

Основно използвани са зимен дъб, летен дъб, благун, червен дъб, цер, черен и бял бор, атласки кедър, смърч, ела, сребролистна липа, явор и акация.

“През 2018 г. е предвидено залесяване на около 15 000 дка горски територии държавна собственост, от които 5300 дка гори, засегнати от болести, вредители, пожари и други природни въздействия. Отделно се залесява в общински горски територии”, съобщи преди дни инж. Григор Гогов, директор на агенцията по горите.

По 1000 сигнала

получават

горските месечно

По 1000 сигнала за нарушения или инциденти получават за месец горските. Над 3000 са те от началото на годината досега. За 2017 г. броят им възлиза на почти 9000.29% от сигналите са за пожари, за незаконна сеч в гори - 28%, за транспортиране на незаконна дървесина са около 11%, а за съхранение на незаконно добита дървесина - 6%. По закона за рибарството са подадени 10% от сигналите, а по този за лова - 5,5%. 7 на сто е делът на фалшивите сигнали.

Експерти отчитат, че въпреки въведената система за електронни билети все още има нарушители, които са хванати с нередовни. Това най-често става при издаване на последващи превозни билети на основание на първичния, но с липсващ оригинал.