Валери Симеонов ще вади бизнеса с нощувки там на светло

Допълнителна такса, която да плащат собствениците на апартхотели, които дават помещенията си под наем, ще бъде въведена с промени в Закона за местните данъци и такси.

“Всички жилища, които са под прикритието на частна собственост в апартаментни комплекси, ще бъдат обложени”, обясни вицепремиерът Валери Симеонов.

“Местен данък ще направи така, че държавата да получава приходи от тази търговска дейност, която към момента е в сивия сектор и е нерегламентирана”, допълни той.

Това носело щети не само от несъбрани данъци, а и по отношение на конкурентната среда. Според вицепремиера лишава и собствениците на регистрирани хотели с категоризации, изпълнили необходимите изисквания, да реализират определени приходи.

“С други думи - този, който инвестира, не печели, а печели този, който заобикаля закона. На това трябва да се сложи край”, каза Симеонов.

Друга основна промяна е да се създаде регистър за нощувките в апартхотелите, обясни вицепремиерът.

На форум на федерацията на ловните асоциации в ЕС Симеонов заяви, че е необходимо да се вземат мерки за влиянието на земеделието върху дивеча и околната среда.

“Свидетели сме на окрупняване на земите, на обработваемите парцели, което е стимулирано от европейското финансиране. Всеки се бори за по-големи парцели, защото тогава ще вземат по-големи субсидии”, смята вицепремиерът.

Според него опасност за природата има и заради влагането на нерегламентирани препарати за растителна защита. Според Симеонов част от разрешените препарати били прокарани с лобистки натиск.