Към днешна дата въпросът е как, с какви темпове и с какви мерки да се осъществи преходът към нисковъглеродна енергия. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на откриването на конференцията "Стратегия на рафиниращата индустрия до 2050: преход за течните горива и възможности пред сектора" в Гранд хотел София, която е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Министър Петкова припомни, че в края на 2016 г. Европейската комисия предложи законодателния пакет "Чиста енергия за всички европейци", който посочва и мерките, чрез които се постигнат целите, свързани с декарбонизирането на икономиката, опазването на околната среда и чистотата на въздуха.

Според енергийния министър този законодателен проект е един от най-амбициозните и мащабни документи, свързан със секторното законодателство в областта на енергетиката. По думите й той включва поредица от мерки, които са свързани с енергийната ефективност, възобновяемата енергия, Регламента за управление на енергийния сектор в рамките на Европейския енергиен съюз.

Теменужка Петкова допълни, че в рамките на естонското председателство е бил постигнат много сериозен напредък по този законодателен пакет. Затова, по време българското председателство, напредъкът трябва да се продължи с реални преговори по този пакет с Европейския парламент, като целта е до края на българското председателство те да приключат.

Според енергийния министър в световен мащаб потребността от течни горива нараства непрекъснато, но те са един от основните източници на емисии на парникови газове. Затова, според Петкова, трябва да бъдат търсени и намирани решения за използването и внедряването на енергоефективни и екологосъобразни технологии, които да дадат възможност да се запази устойчивото развитие на икономиката.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев изтъкна, че климатичните изменения в световен мащаб налагат преминаването към нисковъглеродна икономика. Той акцентира, че декарбонизацията на транспорта е голямо предизвикателство за икономиката, но в същото време липсата на технологични алтернативи в авиацията, водния и тежкотоварния транспорт, открояват съществената роля на течните горива в съвременния свят. Затова Златев смята, че търсенето на течни горива няма да спре в дългосрочен план и засега те нямат алтернатива.

"От нашите икономически и правни консултанти беше подготвена методология, която е съгласувана с ЕК по отношение изчисляването на размера на невъзобновяемите разходи. Предоставена е на двете американски централи. Очакваме те да се запознаят с методологията и да направят своите анализи. Надявам се след един такъв процес да се върви към стартиране на преговорите", посочи тя.

"Ние сме говорили многократно по темата за договорите с американските централи. Българският бизнес също е информиран и на всички е ясно какви са мерките на правителството“, коментира още енергийният министър.