Производството на електроенергия от въглищните централи ще става все по-скъпо за сметка на енергията, произвеждана от възобновяемите източници. Това каза еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете на пресконференцията след края на неформалното заседание на министрите на енергетиката от Европейския съюз, което се проведе днес в НДК.

Канете изтъкна, че въглищните централи няма да получават държавна субсидия, ако въглеродните им емисии надвишават 250 грама на киловатчаса. Освен това новите въглищни централи изобщо няма да получават държавна помощ. По този начин след няколко години възобновяемите източници ще стават все по-конкурентоспособни и ще произвеждат по-евтина енергия, прогнозира еврокомисарят, предаде БТА.

Сега тече преход към нисковъглеродна икономика и в бъдеще възобновяемите източни ще заемат все по-важна роля, категоричен бе Канете. През ноември ще бъде представена стратегия за декарбонизация до 2050 г., допълни той.

Еврокомисарят по климат и енергетика посочи, че няма проблеми за използването на ядрена енергия, но трябва да се гарантира възможно най-високо ниво на сигурност и безопасност за гражданите. Другото условие е държавите-членки да отговарят на изискванията по съответната директива, свързани с ядрените отпадъци. Освен това, ако една държава-членка иска да използва ядрена енергия, трябва да намери различни доставчици на ядрено гориво.