Има опасност войната на Китай със замърсяването да навлезе в "задънена улица", поради лошите метеорологични условия, подкопаващи усилията за намаляване на смога, каза днес говорител на министерството на опазването на околната среда, цитиран от Ройтерс.

През март замърсяването на въздуха в Северен Китай се е повишило с повече от една четвърт и регионът е ударен от следваща вълна от смог през втората половина на април, за което министерството обвинява слабата циркулация на въздуха, предава БТА. 

"Миналия месец климатичните условия в Пекин бяха най-лошите от шест години, със слаб вятър, малко дъжд и високи температури, но средните стойности на замърсяването се задържаха на същите нива, както през последните пет години", заяви говорителят Лю Юбин на редовен брифинг.

"Кампанията срещу замърсяването на въздуха навлезе в стадий на "задънена улица", както го описва председателят Мао в прочутата си книга "За проточилата се война". Усилията, които положихме, понякога бяха проваляни от неблагоприятни метеорологични условия и ще ни отнеме време да се измъкнем от примката на климатичните условия, за да спечелим войната", допълва той.

Китай постигна своите цели за чистота на въздуха за 2013-2017 г., след като принуди големите замърсители като металургичните заводи и ТЕЦ-овете да повишат стандартите и да обновят технологиите, и също закри хиляди нарушаващи закона предприятия. Лю каза, че Китай е закрил общо 62 хиляди малки и "разпръснати" източници на замърсяване през 2017 г., отбелязвайки, че те са отговорни за около 30 процента от общата емисия на фини прахови частици, които се натрупват в дробовете.

Докато вниманието основно е насочено към намаляване концентрацията на фини прахови частици, експертите също призовават властите да предприемат мерки срещу други опасни форми на замърсяване на въздуха, като озона, чието количество се покачва в Северен Китай.