Темата, свързана с възобновяемите енергийни източници и прехода към нисковъглеродна икономиката, е основна в рамките на Европейския съюз. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на откриването на конференцията "Пазарната интеграция на ВЕИ и прехода към чиста енергия", организирана от Българската фотоволтаична асоциация. Събитието, което се провежда в София хотел Балкан, е част от официалната програма на българското председателство на Съвета на ЕС, предаде БТА.

Министър Петкова изтъкна, че към днешна дата не стои въпросът дали трябва да се извърши преход към нисковъглеродна икономика, а въпросът е как, с какви мерки и темпове, да се извърши този преход. Тя подчерта, че законодателният пакет "Чиста енергия за всички европейци е един уникален по своята същност законодателен пакет, който дава рамките, посочва мерките, чрез които да бъде извършен този преход.

Енергийният министър подчерта, че законодателният пакет "Чиста енергия за всички европейци" има фундаментално значение за развитието на Европейския енергиен съюз. Затова и в рамките на българското председателство страната ни си е поставила амбициозната цел да се отбележи максимален напредък по важните досиета от този законодателен пакет. По време българското председателство стои задачата да се проведат преговорите по този пакет с Европейския парламент, за да може този пакет да бъде приет по-бързо и да започне неговото изпълнение.

Теменужка Петкова смята, че темата, свързана със статистическите прехвърляния, е една сериозна възможност за развитието на ВЕИ сектора. Тя счита, че това ще даде възможност секторът да се развива устойчиво и да бъде основен стълб по отношение на идеите, заложени в законодателния пакет "Чиста енергия за всички европейци".