В момента България е една от 11-те страни от Европейския съюз, които са преизпълнили целите на пакета "20-20-20". Това каза председателят на Комисията за енергийна и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов по време на конференцията "Пазарната интеграция на ВЕИ и прехода към чиста енергия", цитиран от БТА. Събитието, което се провежда в София хотел Балкан, е част от официалната програма на българското председателство на Съвета на ЕС.

Иван Иванов смята, че това е една отлична възможност за статистическо прехвърляне на възобновяема енергия, давайки пример с договора между Естония, Литва и Люксембург за статистическо прехвърляне на възобновяема енергия от двете прибалтийски страни към Люксембург. Чрез това прехвърляне средствата, които се получават за това, ще се ползват за развитие на възобновяемата енергия. Според него този пример може да бъде следван и от нашата страна.

Председателят на КЕВР смята, че пазарната интеграция на възобновяемите енергийни източници е един от ключовите въпроси, които трябва да намерят решение при преминаването на България към напълно либерализиран пазар на електроенергия на едро. Сложността на проблема произтича от мерките, които България е поела, за да може да изпълни своята национална цел в пакета "20-20-20", допълни Иванов и добави, че поради по-късното присъединяване на страната ни в ЕС целта е била да произвежда 16 процента електроенергия от възобновяемите източници. Той изтъкна, че преди повече от година, процентът на този вид енергия в крайното енергийно потребление в страната, е бил 18,2 на сто.

Иван Иванов посочи, че в момента в страната има над 700 мегавата инсталирана мощност с първичен енергоносител вятър. От слънце се произвеждат над 1000 мегавата, от вода - 3200 мегавата /тук се включват и големите производители на енергия от водните басейни/, а биомасата участва с малко под 100 мегавата инсталирана мощност. Процентът на инсталираните мощности от възобновяеми източници, спрямо обща инсталирана мощност, която малко над 12 000 мегавата, е около 43 процента, изчисли председателят на КЕВР.