2610 спирки на градския транспорт в София ще бъдат дадени на концесия. Следващата седмица докладът с условията на процедурата ще бъде внесен за обсъждане в комисиите към Столичния общински съвет, съобщи общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков.

Спирките са разделени в 4 пакета като броят им варира от 622 до 695. Предвиждат се 5 типа съоръжения - от навеси, кошче и информационна табела до такива със знак, кошче, информационна табела, рекламен елемент, павилион и навес. Общият брой на рекламните елементи по спирките ще бъде 400, а на павилионите - 300.

Зарков уточни, че броят на рекламите и павилионите е значително намален спрямо предишния вариант на концесията, който бе обсъждан преди повече от година. В изискванията на процедурата се предвиждат спирките с навеси в столицата да са поне 1498 спрямо сегашните около 1100.

Има изискване един кандидат да не може да участва за повече от 2 пакета. С най-голяма тежест при избора ще са инвестиционното предложение и размерът на концесионното плащане - по 40%, а 20% ще носи срокът, който кандидатите предлагат, за да подменят всички спирки. 

Бъдещите концесионери ще трябва да се съобразят със специални указания за материалите и цветовете на всички съоръжения. Изискванията са изготвени от екипа на главния архитект на София Здравко Здравков.