България започва активно изработване на Стратегия за цифровизация в земеделието веднага след приключване на Председателството на Съвета на ЕС, каза пред журналисти днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който участва във форума "Заедно за силно цифрово земеделие". Стратегията ще бъде координирана със земеделската общност и тя ще се отнася не само към големите, но и към малките фермери.

Ще взаимстваме от практиката, която има в Европа, за Хъб-ове, където се събират и обменят мнения и информации за ефекта на иновациите, каза министърът. Той не можа да уточни финансовото измерение на тази стратегия, но каза, че изпълнението й няма да е трудно и тя ще се надгражда с времето. "България се е нагледала на стратегии, в случая тя ще бъде един план за взаимстване със страните с опит в това отношение и с българския бизнес", коментира Порожанов.

Дигитализацията в земеделието се развива с различни темпове в различните държави. Фермите с по-големи финансови възможности са по-напред в тази област. Анализът на данните в едно производство, като растениевъдство, например, дава възможност за проследяване състоянието на почвите и посевите, което е изключително важно, коментира още земеделският министър. Това дава възможност на първо място от екологична гледна точка да не се допуска изтощаване на почвите и създаването на качествен продукт, обясни той.

Румен Порожанов каза, че Многогодишната финансова рамка за ОСП през следващия програмен период ще бъде представена за обсъждане на 2 юни т. г. Документът ще структурира бъдещото финансиране на всяка една политика за периода. Той припомни дефицитите, които се формират от Брекзит и останалите разходи, които се очаква да надхвърлят 20 млрд. евро годишно. Очаква се като контрамярка на това да бъдат увеличени вноските, посочи Поражанов. В момента тази вноска е 1 процент от БВП на всяка от държавите и ще нарасне до 10-12 на сто. С тези увеличения ще се компенсира кохезионната и Общата селскостопанска политика. ОСП е близо 40 на сто от общия европейски бюджет, припомни Румен Порожанов.

Мярката 16.1 от ПРСР за иновации в земеделието ще бъде открита през есента, информира още Порожанов. Общият финансов ресурс по нея е 20 млн. евро, а таванът на един проект е 1 млн. евро. "За мен този таван е много голям и не бих искал да финансираме само 20 проекта, защото това са иновации, които трябва да бъдат разработени на ниво стопанство. Промяна обаче не може да има, защото програмата е нотифицирана от ЕК", коментира в отговор на въпрос министър Порожанов.