Със спиране на тока в цялата страна смята да отговори синдикатът на енергетиците в Гърция, за да изрази протеста си срещу приватизацията на електроцентрали на лигнитни въглища в страната, съобщава в. "Катимерини".

Протестните действия започват от понеделник, тъй като следващата седмица се очаква гръцкият парламент да приеме по бързата процедура внесения от правителството законопроект за продажбата на електроцентрали на лигнитни въглища и мини.

Целта на нашите стачни действия е да може потребителят да разбере реакцията ни срещу продажбата на тези мощности, каза представител на браншовото сдружение ГЕНОП, уверявайки, че протестите не крият риск за срив в енергийната система.

По същия повод в понеделник протести се очакват край град Флорина, Северна Гърция, както и в района на Мегалополи, полуостров Пелопонес, в южната част на страната, където се намират подлежащите на продажба електроцентрали на лигнитни въглища.

Продажбите са в рамките на приватизацията, изисквана от международните кредитори на Гърция, с цел либерализация на пазара на електричество.

В момента делът на Националната електрическа компания ДЕИ в гръцката енергетика е 90 процента.

Кредиторите на Гърция искат Атина да продаде лигнитните централи, след като и Европейският съд постанови през 2016 г., че ДЕИ злоупотребява с доминиращо положение на пазара за въглища.