Руската рубла отслабва по време на търговията в петък, след като Министерството на финансовите поднови покупките на чуждестранни валути за попълване на валутните резерви на страната.

Щатският долар поскъпва с 0,76% към 61,42 рубли, докато еврото нараства с 0,61% към 75,65 рубли, след като през предходните няколко дни на търговия руската валута успя да възстанови част от загубените си позиции в резултат на последните санкции на САЩ спрямо руски компании и олигарси, предава БНР

Рязката обезценка на рублата след новите американски санкции накара финансовото министерство да преустанови временно покупките на чуждестранни валути в сила от 9-и април.

Подновяването на операцията за попълване на руските валутни резерви обаче води до ново отслабване на местната валута, като преди време Министерството на финансите посочи, че в периода между 6-и април и 8-и май планира да закупи чужди валути за 240,7 млрд. рубли.

Първият заместник-управител на Централната банка на страната Ксения Юдаева заяви в четвъртък, че банката може да коригира ежедневните и ежемесечни покупки на твърда валута за сметка на Министерството на финансите в зависимост от пазарната ситуация.

Настоящото понижение на рублата обаче изглежда ограничено, тъй като руската валута получи през последните дни добра подкрепа от рязкото поскъпване на петрола на световните борси. Вчера фючърсите на американския суров петрол и на петрола сорт брент поскъпнаха към нови над тригодишен върхове, съответно от 69,56 долара за барел и от 74,75 долара за барел, преди да последва известна консолидация по време на днешната търговия към нива съответно от 68,35 и от 73,93 долара за барел.

Сигналите от страна на ръководството на Руската централна банка, че е малко вероятно да има намаляване на лихвените ставки на следващото заседание на 27-и април, също могат да окажат известна подкрепа за рубла.