Наемателят на морския плаж Слънчев бряг-север доброволно разчисти още незаконни преместваеми обекти, които не отговарят на одобрената от Министерството на туризма схема за разполагането им, съобщава пресцентърът на ведомството.

Разрушен е ресторант Stela di marre с площ 400 кв. м пред хотел "Белвю", се посочва в съобщението.

Припомня се, че в края на миналата седмица на същата ивица бяха разчистени още преместваеми обекти, които са в нарушение - Bubles бар&ресторант, заемащ около 400 кв. м пред хотел "Гларус" и близо до хотел "Чайка".

През февруари министър Николина Ангелкова инспектира същия плаж, за да се установи дали са премахнати незаконните преместваеми обекти. Проверката констатира, че наемателят спазва ангажиментите си и е съборил над 190 незаконни обекта. През ноември 2017 г. доброволно бяха съборени над 50 незаконни магазина с обща площ над 1200 кв. метра на алеята на плажа Слънчев бряг-север по силата на договора на наемателя с Министерството на туризма. Причината бе, че площта им, останала още от прекратената концесия, надвишава одобрената от министъра на туризма схема, се посочва в съобщението.

Между премахнатите обекти са магазини от страната на плажа на алеята пред хотел "Глобус" и съоръжение за бънджи, магазини за дрехи и обувки пред хотелите "Гларус" и "Чайка", както и обекти около хотел "Хевън" и "Кариби бар", пред хотел "Ларго", "Астория", "Дюн" и "Виктория палас". Тяхното премахване е било отложено заради започналия активен сезон.

Министър Ангелкова е прекратила концесията на плажа Слънчев бряг-север, защото е имало над 8000 кв. м обекти, които са надхвърляли одобрената от нея схема.

Проверките за изрядността на стопаните на плажовете ще продължат много активно и това лято съвместно с останалите контролни институции, е предупредила министър Ангелкова, цитирана в прессъобщението.