Министрите на здравеопазването на държавите от ЕС обсъждат здравословното хранене за децата и достъпа до лекарства.

Вицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов поздрави присъстващите на заседанието и подчерта, че българското правителство дава приоритет на здравната политика като една от ключовите за демографски растеж, предава БТА.

Всяка икономика има нужда от здраво, работоспособно и добре образовано поколение, което е предпоставка за икономически растеж. Той на свой ред осигурява необходимите средства за здравеопазване, социална политика, образование и култура, допълни Симеонов.

Вицепремиерът изрази убедеността си, че само добре функционираща икономика може да осигури достатъчно инвестиции в публичните сектори и дългосрочна инвестиция в основния капитал на всяка нация - хората.

За нас е важно да гарантираме, че всички останали политики поставят акцент и върху здравето на хората, допълни той.

Приоритетите в сферата на здравеопазването по време на нашето председателство бяха дефинирани именно в този контекст. В общата демографска ситуация в Европа темата за здравословното хранене на децата като инвестиция в здраво поколение и здраво бъдеще на ЕС за нас е изключително важна, добави още Симеонов.

Актуална е и темата за лекарствените политики и за нуждата от намиране на баланс между здравето и търговските интереси. По думите на Симеонов, нуждата от намиране на такъв баланс е, за да се осигури ефективна терапия на нуждаещите се, при това на разумна цена.