През 2017 г. германските инвестициите в България са в размер на 130 млн. евро. Това е станало известно на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара, съобщиха от министерството.

Отбелязахме рекорден стокообмен през миналата година, който възлиза на 7, 295 млрд. евро и ръст от 10 на сто. Сигурен съм, обаче че можем да постигнем и още по-добри резултати, е заявил министър Караниколов.

По време на срещата с представителите на немските компании в България са били обсъдени въпроси свързани с административната тежест, недостига на кадри за бизнеса, както и предизвикателствата пред индустрията с навлизането на цифровата трансформация, т.нар Индустрия 4.0. Министър Караниколов е посочил, че усилията на цялото правителството са насочени към намаляване на регулаторните режими за бизнеса, чрез свеждането им до минимално изискуемите от европейското законодателство.

От Германо-българската индустриално-търговска камара са изтъкнали, че за първа година в ежегодната анкета за бизнес климата в страната ни, проблемът с кадрите е посочен на първо място. Икономическият министър е подчертал, че по темата се работи изключително активно, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Като краткосрочни мерки, по които работи правителството, той е посочил облекчаване на режимите за внос на кадри от държави, където има големи български общности в чужбина и е дал за пример междуправителствените спогодби с Армения, Украйна и Молдова.

По думите му стимулирането на дуалната форма на обучение и на преквалификацията на кадри, както и по-широка информационна кампания за ползите от тези обучения ще доведат до създаването на необходимите за бизнеса висококвалифицирани специалисти. Обмисляме в Индустриалните зони да бъдат изградени центрове за преквалификация и образование, спрямо нуждите на бизнеса, е допълнил той.

Представителите на германския бизнес у нас са подчертали добрия диалог с правителството, както и бързите решения на проблемите, с които се сблъскват инвеститорите.