Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) иска промяна на Националния стандарт за българските млечни продукти. Най-голямата браншова организация в сектор „Животновъдство“ е депозирала писмо в министерство на земеделието, горите и храните, с което настоява българските млечни продукти да бъдат произвеждани от българска суровина, съобщиха от асоциацията.

„Тази промяна, на първо място, ще гарантира на потребителите качеството на продуктите. От друга страна, влагайки в млечните храни българска суровина, ще се подпомогнат и стимулират българските фермери“, посочи Симеон Караколев съпредседател а НОКА.

Искането за промяна на Националния стандарт за българските млечни продукти е поредната инициатива на НОКА след стартиралата в навечерието на Великден кампания за насърчаване консумацията на качествени български продукти от овче мляко. Тогава организацията призова българското общество, държавните институции хотелиерите и ресторантьорите, вместо заместители и имитиращи продукти, да се купуват овчи продукти произведени у нас и така да се стимулира развитието на овцевъдството в страната.

В последвала среща с бранша и преработватели, Министерството на земеделието, храните и горите, направи спешни промени в Наредба № 1 за хигиената на храните, с които се цели да защити млякото и млечните храни от имитиращи продукти.

Основната промяна е, че в един и същи обект не може да се произвеждат, разфасоват или преопаковат млечни продукти и имитиращи продукти, които съдържат в състава си мляко. Срокът за обществено обсъждане на актуалния вариант е до 23 май тази година.

Кампанията на НОКА за насърчаване на консумацията на продукти от овче и козе мляко вече се разраства и набира популярност. Поведени са срещи с представители на големите вериги, някой от които вече водят преговори в тази насока директно с ресторантьори и хотелиери.

Под мотото „Българските храни от български суровини“ ще се проведе и най-мащабната ежегодна публична проява на НОКА Националния събор на овцевъдите в България. Седмото издание на единственото по рода и мащабността си събитие ще е от 11 до 13 май 2018 г. край Петропавловския манастир до гр. Лясковец и ще представи отрасъла и традиционното българско битово и фолклорно наследство.