Таксата за сградна инсталация остава, но май ще се смята по нов начин

КЕВР ще провери, ако има оплаквания

Студеното време през март, поскъпването на парното с 24% преди този отоплителен сезон и формулата за изчисление на потреблението са причините за по-високите сметки за парно през март.

Това показват изчисленията на столичната топлификация и топлинен счетоводител.

Проверка на “24 часа” след оплаквания на клиенти показа, че през този март фактурите за отопление са средно с 55% по-високи, отколтото година по рано.

Вестникът поиска от топлинен счетоводител анализ на сметките в 300 сгради, в които се прави месечно отчитане, което не е прогнозно, а е реално. Данните потвърдиха по-високите суми, които бяха оповестени преди дни и от омбудсмана Мая Манолова.

Измерванията от тези 300 сгради показват, че

през март

потреблението на

енергия е било с

30% повече от

същия месец

преди година

заради по-ниските температури тази година. Към това се добавя поскъпването на парното с 24% през 2017 г. И на трето, но не и на последно по значение място идва т. нар. корекционен коефициент по наредбата за топлоснабдяване и методиката към нея, по която се правят прогнозните сметки.

От “ТоплофикацияСофия” съобщиха, че през март 2018 г. средната месечна температура е била 6 градуса, докато през март 2017 г. и била 9 градуса.

Поради това фактурираната топлинна енергия през миналия месец е 527 607 мвтч, докато преди година е била 368 790 мвтч. “В резултат на тази разлика в месечните температури корекционният коефициент за март 2018 г. е по-висок,” пишат от топлофикацията.

Въпросният коефициент във формулата се образува, като количеството топлинна енергия, измерена с топломера в абонатната станция през март 2018 г., се разделя на количеството топлинна енергия през март 2017 г.

От дружеството уточняват, че всеки може сам да си провери сметката за парно.

Това става, като енергията за отопление и за сградна инсталация от изравнителната сметка за миналия сезон се дели на броя на дните с парно, които са били 185. Така се получава средна стойност за ден. Полученото число се умножава по коефициента и накрая по цената на топлинната енергия.

Месечните сметки се изготвят съобразно изискванията на Наредбата за топлоснабдяване, приета от Министерството на икономиката и енергетиката, в сила от 1 юни 2014г. на базата на реалната консумация във всеки отделен имот за предходния отоплителен сезон, съобщават от топлофикацията. Оттам напомнят, че прогнозните дялове се определят от топлинния счетоводител. Изключение правят абонатите, които имат месечно отчитане на уредите за дялово разпределение.

Данните на топлинния счетоводител показват още, че

през март в тези

300 сгради е

потребена повече

топлинна

енергия,

отколкото през

февруари

Въпреки че той е бил по-студен, но е с 28 дни.

Клиентка на столичното парно, която живее в нова сграда в “Бъкстон”, казва, че сметката за парно за март е 245 лв. при 230 лв. през февруари.

Топлинни счетоводители коментират, че е възможно в по-високите суми да се отразява приетото в наредбата правило за така наречените равни сметки. Тоест през студените месеци от декември до февруари сумите да са по-ниски от реалните, а разликата да се прехвърля към по-топлите месеци.

Министерството на енергетиката няма правомощия да проверява цените на “Топлофикация-София”, заяви във вторник министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя поясни, че ведомството може да извършва проверка само на качеството на топлоподаването и на готовността на дружествата за отоплителния сезон.

Комисията за енергийно и водно регулиране може да извърши проверки, ако има оплаквания, коментира Евгения Харитонова - член на регулатора.

От столичната топлофикация коментираха, че проверяват всяка сметка, за която има възражения. След това съобщават на клиентите си какво им е било потреблението и как се е образувала сумата. 

Таксата за сградна

инсталация остава,

но май ще се

смята по нов начин

Още не е ясно дали Министерството на енергетиката ще обжалва решението на тричленния състав на ВАС, с което бе отменена формулата за изчисляване на сградната инсталация.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че са получили решението в четвъртък - 19 април. Има двуседмичен срок, в който да се реши какви ще са стъпките.

Петкова каза, че в момента се прави анализ на аргументите на съда и едва след като експертите се произнесат, ще е ясно как ще се действа.

В министерството вече се провеждали работни срещи, в които участвали експерти, представители на организации на потребителите и на топлофикациите, каза за “24 часа” зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов.

Обединихме се около становището, че няма как сградната инсталация да отпадне, тя остава, каза той. Всички участници обаче искали да се направят промени в Закона за енергетиката в частта “Топлоснабдяване”. Вече сме обединили немалко текстове, каза Първанов.

Работната група в министерството вече започва работа по законовите промени и скоро те ще бъдат публикувани за обществено обсъждане, ангажира се Първанов.

Ще се променя ролята на фирмите за дялово разпределение, ще се предприемат мерки срещу кражбите на топлинна енергия. Коментират се и индивидуални договори на домакинствата с топлинните счетоводители, казва зам.-министърът.

Първо трябва да видим закона, след това методиката и наредбата, обясни Първанов. Той не се ангажира дали ще се обжалва съдебното решение, това ще реши министърът. Личното му мнение е, че обжалването няма да доведе до добър резултат.

По какъв начин ще се правят изравнителните сметки, ако формулата за сградна инсталация отпадне, попитаха журналистите министър Петкова. Тя заяви, че няма да се допусне хаос при изготвянето на изравнителните сметки.

Нейният заместник пък предложи изравнителните сметки да се забавят малко. “Колегите от топлофикациите казаха, че има стара формула, по която е изчислявана сградната инсталация и че може да се смята по нея”, каза той.

Топлинни счетоводители коментираха за “24 часа”, че би било добре да е по-ясно, както е в Германия - сградната инсталация там е между 30 и 50% и я определя фирмата за дялово разпределение.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че няма да се допусне хаос с изравнителните сметки, въпреки че тричленен състав на ВАС отмени формулата за сградната инсталация.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че няма да се допусне хаос с изравнителните сметки, въпреки че тричленен състав на ВАС отмени формулата за сградната инсталация.