Неправителствени организации от България и Сърбия ще развиват приключенски туризъм в Западните Балкани по проект от трансграничното сътрудничество между двете страни. Това съобщи Евтим Стефанов, председател на сдружението "Регионални партньорства за устойчиво развитие" във Видин, при представянето на проекта в регионалния пресклуб на БТА в областния град.

Дейностите ще обхванат районите на Белоградчик и Чупрене в област Видин и на град Княжевац, Сърбия. Предвижда се по проекта да бъде създадено мобилно приложение, което да насочва туристите към определени точки от природните забележителности, културното и историческо наследство в региона. За представянето на приложението изпълнителите на проекта ще организират и състезание по ориентиране в планината.

Ще бъдат купени две АТВ, велосипеди за планинско колоездене, дронове и камери, а в края на проекта ще бъде изработен рекламен филм. Проектът "Визия за развитие на приключенски туризъм" се изпълнява по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ: България-Сърбия. Водещ партньор е сдружението "Регионални партньорства за устойчиво развитие", а партньори са сдружението "Автентична България" /София/, Туристическата организация и асоциацията "Дух" в Княжевац.