След влизането в еврозоната ще има нарастване на доходите. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на конференция за влизане на българия в Еврозоната. 

Един от най-често тиражираните митове е свързан със силното нарастване на цените. Със сигурност при минимални закръгляния подобен ценови скок е възможен, но той се измерва с малки размери. Подобно било, когато сме деноминирали българския лев. Тогава не видяхме да има подобен ценови шок.

"Този мит трябва да излезе от употреба от тези, които претендират, че познават материята"

Вторият мит бил от патриотични формации, че България ще изгуби суверенитетът си и няма да може да провежда своя политика. С валутния борд например сме били премахнали до голяма степен използването на основна лихва.

Влизането в еврозоната ще ни направи участници в решенията и ще увеличи възможността ни за участие.

"Членството в еврозоната не е панацея за нищо, то е най-вътрешното ядро на интеграция в рамките на европейското семейство и ние със сигурност трябва положително да се стремим на там. Приемането на еврото не е краят на историята, то е краят на началото.

Присъединяването не е рецепта за успех, а предполага повишена гъвкавост на националната икономика. Това не трябва да успокоява, което и да е правителство, че повишането на конкурентоспособността, реформите и гъвкавостта на националната икономика ще се реши от само себе си при замяна на лева в евро", заяви Горанов.

Всички критерии се изпълнявали от българската държава. Петият бил размерът на валутния курс. Темата обаче не може да стои при паричен съвет.

Изпълнявайки всички критерии няма никаква причина, написана в Европейското законодателство или договора за функциониране на Европейския съюз да поучим отказ от нашите европейски партньори. Би било лицемерни и извън правилата, отбеляза Горанов.

"Еднаквото третиране на държавите е основна ценност на ЕС", каза Горанов.