"До година ще сме в чакалнята на еврозоната, ще намалим лихвите по кредитите. Във всички случаи кредитните рейтинги на държавата тръгват нагоре, повече инвестиции идват, повече стабилност и сигурност в банковата система. Това разбира се ако има политическа стабилност". Това каза премиерът Бойко Борисов след конференция за влизането на страната ни в еврозоната.

Той обаче даде и лош пример с някои държави, които вече са влезли и са натрупали дългове. Това довело до спад на кредитните рейтинги там.

"Това, което работим с ЕК е да се подготвят документите, да се внесат, да имаме пътна карта до един месец. Това се разбрахме с вицепрезидента на ЕК Валдис Домбровскис", добави премиерът.

Той заяви, че абсолютно сме покрили критериите за това.

"Пътна карта е като тръгнем да сме сигурни, че ще стигнем. В нея са срокове и критерии. Това, което те искат от нас е първо да влезем в банковия и паричен съюз, а след това в чакалнята на еврозоната", каза Борисов. И добави:

"Това изисква посока, тихи преговори. Повтарям: банкерите не обичат да се говори публично. Сигурно ще ги подразним, но нашите сънародници трябва да знаят какво правим", каза Борисов.

На въпроса дали през юни ще подадем документи, премиерът заяви, че политиците не обичат да бъдат пресирани с подобни неща.

"Там животът тече бавно, много по-уредено. По-внимателно трябва да им се поставят срокове", добави той.