Първият икономически форум "Пловдив" ще се проведе 21 и 22 юни тази година. Очаква се той да бъде открит от премиера Бойко Борисов. Ще присъстват министри и политици от световно ниво, съобщи кметът Иван Тотев.

Събитието се организира съвместно с Делфийския икономически форум в Гърция, който се смята за балкански вариант на този от Давос.

"Провеждането на подобно събитие в Пловдив е добра оценка за града ни и показва, че се развива и може да се нарече център на българската икономика. Форматът на форума показва, че ще надмине границите на региона", Тотев.

Според него той ще затвърди и позициите на България като лидер на Западните Балкани в контекста и на председателството на Съвета на Европейския съюз.

"Пловдив е добър пример за извличане на позитивите от европейската интеграция и една от темите, които ще обсъждаме е как България да се възползва още по-добре от възможностите, които ЕС дава", посочи Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии.

Очаква се да присъстват около 70 презентатори, сред които директорът на Световната банка, а също така и колегите му от Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка. Идеята е форумът в Пловдив да се превърне в ежегоден.