Споразумяхме се с британците за участието им в настоящия финансов период до 2020 г. Те трябва да изпълнят всички свои ангажименти, включително и към изграждането на третата линия на софийското метро. Това каза главният преговарящ на Европейския съюз за излизане на Великобритания от структурите на ЕС Мишел Барние, който посети софийското метро. Една от спирките, която кметът на София Йорданка Фандъкова показа на Барние е тази, носеща наименованието "Европейски съюз", предаде БТА. 

За нас най-важното е всички ангажименти, които са поети от 28-те държави членки в началото на периода през 2014 г., да бъдат спазени до края му през 2020 г. Този въпрос засяга пряко България за много регионални програми, програми, свързани със селското стопанство и София - за метрото, отбеляза Барние. Той коментира, че метро е граждански, икономически и екологичен проект. По думите му за 14 години на страната ни са отпуснати един милиард евро европейски средства в името на солидарността.

В отговор на репортески въпрос, той каза, че британците са взели решение да напуснат ЕС и сега трябва да си поемат последиците, а такива ще има, освен ако Обединеното кралство не реши да остане в единния пазар, но това в момента не е така. Запитан за преговорите за ирландската граница, Барние каза, че в споразумението ще трябва да има оперативно разрешение на въпроса за Ирландия. Такова решение е да се спази т.нар. споразумение от Разпети петък, т.е. да няма твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, като едновременно с това се спазват правилата на вътрешния европейски пазар. Това все още не е постигнато. Ако има други предложения от Обединеното кралство, сме готови да ги обсъдим, каза той.

Според Барние преговорите за Брекзит трябва да бъдат повод за обществена дискусия. Да си в Европейския съюз и да си извън него, не е едно и също, каза още той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че вече са изпълнени над 60 процента от дейностите по третата линия. Очаквам в края на годината да са завършени над 80 процента, допълни тя. По думите й за този проект страната ни е получила 400 млн. евро по линия на европейската солидарност. По думите на Фандъкова Барние познава проекта на метрото още от строителството на втората му метролиния.