Комисията за енергийно и водно регулиране ще пише писмо на ЧЕЗ-Прага с въпрос финализирана ли е сделката за активите й в България. Това е най-важният въпрос, заяви председателят на комисията Иван Иванов. 

Днес в пленарна зала депутатите приеха текст, че КЕВР ще разрешава сделки на лицензирани дружества, която се продават над 20% от дяловете или акциите им. Това бе предложение на "Обединени патриоти", което енергийната комисия на второ четене на промените в закона не одобри, а го преформатира само да се подава информация за подобни намерения. 

В четвъртък обаче депутатите в пленарната зала приеха първоначалния вариант.

Малко след това журналисти попитата Иванов как ще действа комисията по отношение на ЧЕЗ, след като законът бъде публикуван в "Държавен вестник". 

"Ние ще изпълним закона относно какво ще се случи с нашите правомощия по сделката с ЧЕЗ. Ще обсъдим, ще проведем консултации и ще излезем със становище.

В момента нямаме яснота, по причина, че нашите настоявания да се разпишат критериите и параметрите, по които да вземе подобно решение КЕВР, не беше направено", заяви председателят на регулатора. 

Очевидно решението ще се взема въз основа на становища в писмен вид, официални, от всички държавни органи и организации, които имат отношение не само към тази сделка, но и към бъдещи сделки, по които трябва да се произнася КЕВР, допълни той, но не уточни кои са институциите.

"Ако законът влезе в сила в сегашния си вид, основното, което за нас е особено важно, е да се адресира писмо до ЧЕЗ А.С., Прага, в което те да ни кажат изрично в писмен вид дали сделката е финализирана, или не. И оттам ще следват други наши действия", поясни той.