За Европейския съюз е важно свързването на транспортните мрежи с инфраструктурата на Западните Балкани, Източното партньорство и страните от Южното Средиземноморие. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на официалното откриване на европейската транспортна конференция TEN-T Days, която се провежда в периода 25-27 април в Любляна, Словения, съобщи министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, цитирано от БТА.

Участие във форума взеха още еврокомисарите по транспорт и регионално развитие Виолета Булц и Корина Крецу, заместник-председателят на ЕК Марош Шевчович, министър-председателят на Република Словения Мирослав Церар и министри на транспорта от редица европейски държави.

Министър Московски подчерта в изявлението си, че страните трябва да се възползват максимално от развитието на световните пазари, за да запазят конкурентоспособността на европейската икономика, а това означава по-добра интеграция със съседните региони и континенти. България приветства приетата стратегия за разширяване и засилено участие на ЕС в Западните Балкани и Договора за създаване на транспортната общност между ЕС и страните от Югоизточна Европа. "Тези инициативи ще задълбочат нашето сътрудничество и ще доведат до по-нататъшна либерализация на пазара и интегриране на страните от Западните Балкани", подчерта Московски. По думите му много важна тема е Стратегията за свързване на Европейски съюз и Азия, която е стъпка към сближаване на страните от двата континента, и ще допринесе за улеснен достъп на европейските компании до бързо растящите азиатски пазари, коментира още Московски

"За 10-годишния период на членство в ЕС България получи значителна подкрепа по линия на политиките за TEN-T", посочи Ивайло Московски. "Много голям дял от железопътната и пътна инфраструктура вече е изградена с финансиране от европейските фондове и за нас е важно този процес да продължи и след 2020 г.", коментира още министърът. Той подчерта, че акцент в следващата финансова рамка трябва да са проектите с висока добавена стойност за Съюза, в т.ч. цялостното изграждане на основните транспортни направления.

В рамките на днешния форум министър Ивайло Московски проведе двустранни срещи с министъра на транспорта на Чехия Дан Ток и министъра на инфраструктурата и строителството на Полша Анджией Адамчик. Основна тема на разговорите между министрите беше Пакета за мобилност и как готвените промени в европейското законодателство ще се отразят на транспортния сектор в държавите членки.