Правят фонд за ВиК проекти без европари

С най-напреднала проектна готовност е трети мост над р. Дунав между Силистра и Кълъраш. Това съобщи пред депутатите от регионалната комисия министър Николай Нанков.

Трети мост при Русе предизвикал най-голям концесионен интерес, но имало проблем, тъй като отсечката от румънска страна попада в “Натура 2000”.

Нанков обясни, че концесионен интерес има и за моста край Силистра. Вариантът съоръжението да е при Никопол вероятно ще е последен, тъй като до него инфраструктурата била лоша.

До края на годината ще бъде създадена българо-румънска компания за третия мост. Идеята за съвместна фирма е на Нанков и на транспортния минисър Ивайло Московски. Новият мост няма да има жп линия, а ще е само с шосейна връзка. Пари за изграждането му щели да се търсят от бюджетите на двете страни. Имало и вариант за стартиране на концесионни процедури.

От следващата година се очаква да заработи ВиК фонд, чрез който да се финансират проекти в малки населени места без достъп до европейски пари, каза още Нанков.

Средствата във фонда ще идват от такса солидарност. Тя ще бъде в размер на 8-10 ст./куб. м вода, като се очаква по този начин да бъдат генерирани между 50 и 55 млн. лв. на годишна база.

Това няма да доведе до оскъпяване на заплащаната от потребителите такса, а ще се прави чрез отчисления, обясни министърът.