При продажба на над 20% от дялове и акции на лицензирани енергийни компании ще се иска разрешение от КЕВР. Това гласуваха в четвъртък депутатите в пленарната зала. Така след колебания и различно гласуване накрая те приеха предложения от “Обединени патриоти” текст. Той бе провокиран от сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България на “Инерком”.

Първото нещо, което ще направи регулаторът, е да напише писмо на ЧЕЗ - Прага, с въпрос финализирана ли е сделката. От отговора зависи какво ще предприеме регулаторът. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов. Ще се търси писмено становище на държавни институции, които имат отношение към тази сделка и към бъдещи сделки, по които трябва да се произнася КЕВР, заяви Иванов. В момента имало неяснота.

От 1 януари 2019 г. ВЕИ-тата с 4 и над 4 мегавата мощност и когенерациите ще търгуват тока си на енергийната борса. А разликата между прогнозната пазарна цена, определена от КЕВР, и тази по договорите им бе наречена премия, тя ще се плаща от фонда “Сигурност на електроенергийната система”. Токът на малките ВЕИ ще се изкупува от НЕК.

Опитът да се върне първоначалната висока цена на малките ВЕИ, строени с евросубсидии, не успя. В енергийната комисия този текст мина, но в зала бе отхвърлен.

Гласувани бяха и огромните правомощия на КЕВР да разследва пазарни злоупотреби с право на претърсване и подслушване, както и увеличението на бюджета ѝ близо 3 пъти.