"Ако Гърция желае допълнително облекчаване на нейния дълг, тогава надзорът над нея ще бъде засилен. Този надзор ще е малко по-стегнат, отколкото такъв е бил прилаган при други страни в криза", заявява ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг от страниците на изданията в Атина.

Реглинг посочва, че пазарите следят Гърция много внимателно, "но ако тя продължи реформите вярвам, че ще може да излезе на чисто от спасителните програми през август и да се завърне на пазарите".

Гръцкият дългов проблем днес ще бъде тема и на срещата на Еврогрупата в София.

"Гърция може да получи облекчаване на дълга, но при строг надзор, който ще продължи и след излизането й от спасителните програми", прогнозира по този повод в. "Нафтеморики", предава БТА. 

В. "Катимерини" се спира на вчерашната визита на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в Атина, който изрази надежда, че Гърция ще излезе на чисто, тоест без допълнително външно кредитиране, и че страната няма да има нужда от предпазна кредитна линия, с коментара, че въпреки наличния оптимизъм "оттеглянето се очертава да е смътно" и че най-вероятно и след него Гърция ще продължи да бъде наблюдавана от институциите.

В друга публикация вестникът цитира Ройтерс, която позовавайки се на два осведомени източника, извежда оценката, че Гърция най-вероятно ще загуби достъпа си до свежи пари от централните банки, след като се оттегли от спасителната програма през лятото.

Във връзка с това се припомня, че управителят на гръцката централна банка Янис Стурнарас неотдавна прикани за осигуряване на предпазна кредитна линия, след като Гърция приключи с програмите.

Същите източници са казали пред Ройтерс, че гръцките банки в момента получават кредити по линия на Европейската централна банка и че загубата на достъп до свежи пари би могла да ги принуди да прибегнат до механизма за спешна ликвидност ЕЛА.

На този фон Нюз.ин цитира Международната агенция Фич, която пък сипе похвали за Гърция, като прави извода, че перспективите за устойчивостта на гръцкия дълг са се подобрили и че регистрираният от страната висок първичен излишък е знак, че правителството в Атина следва пътя на фискална стабилизация.

Агенцията прогнозира, че дългът на Гърция ще намалява и че през 2026 г. размерът му ще бъде сведен до 132,8 на сто от БВП. Според Фич гръцкият дълг е бил най-висок през 2016 г. и от следващата година той ще започне по-бързо да намалява.

Фич извежда оценката на председателя на Еврогрупата Марио Сентено от миналата седмица, че кредиторите на Гърция от еврозоната и МВФ са по-близо отвсякога до споразумение за облекчаване на гръцкия дълг.