Румънският президент Клаус Йоханис ще се срещне днес с премиера Виорика Дънчила и с министъра на финансите Еуджен Теодорович, за да опита да посредничи между правителството и Националната банка на Румъния по разногласия около причините за високата инфлация, съобщават румънски медии. В сряда президентът вече разговаря по този въпрос с ръководството на Националната банка на Румъния.

Националният статистически институт съобщи по-рано този месец, че инфлацията в Румъния е нараснала през март 2018 г. до 5 процента на годишна база, отбелязвайки рекорд за последните шест години, предава БТА. 

Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня хвърли вината за високата инфлация върху Националната банка и върху чуждестранните компании, които по думите му, "след като видели, че доходите на румънците растат, надули цените". Драгня заяви, че е поискал обяснения от управителя на Националната банка на Румъния Мугур Исъреску.

Ливиу Драгня твърди също, че политиката на управляващата коалиция между неговата партия и Алианса на либералите и демократите няма нищо общо с високата инфлация и заяви, че около президента Клаус Йоханис и партиите от опозицията има концентрирана сила, която саботира всяко действие на правителството.

Президентът Клаус Йоханис пък определи като "напълно погрешен подходът да се хвърли в двора на Националната банка на Румъния вината за нарастването на инфлацията и на лихвите". Президентът заяви, че "фискалната политика на управляващите е довела до увеличение на лихвите". "Правителствата на Социалдемократическата партия не разбират много добре последиците от политиките, които приложиха на практика, приеха лежерно аргументите на опозицията и моите. Проблемът може да бъде разрешен с отговорен подход и устойчива правителствена политика", допълни Йоханис.