Гърция тази година ще ускори икономическия си растеж до 2,1 на сто /за 2017 г. този растеж е 1,4 на сто/ и това ще се дължи на нейната икономическа активност, на нарастването на износа и на очаквания принос на инвестициите, прогнозира гръцкият институт за икономически и пролишлени изследвания ИОВЕ.

Според анализ на института, цитиран от в. "Контранюз", за този икономически растеж ще допринесе и позитивната международна среда за страната.

Очакванията са още безработицата да продължи да спада, скокът на цените да бъде овладян и доверието към банките да продължи да се възръща, предаде БТА.

"Перспективите за гръцката икономика се подобряват, което се вижда от данните на БВП, но и от други показатели. Това подобрение не означава окончателен край на кризата", заявява шефът на института Такис Атанасопулос, който смята, че въпреки позитивните очаквания за решаване остават значими структурни проблеми, а също има риск реформаторските усилия да бъдат изоставени.

"Нашата цел следва да бъде да догоним развитите икономики на Европа, а това се постига с икономически растеж от 3 до 4 на сто на годишна основа", смята икономистът.