l Може да се отпуснат 85 от стойността

l Има таван  - до 9,78 млн. лв. за проекти с национално значение и до 19,56 млн. лв. за тези със световно

ДЕВОРА НЕДЯЛКОВА

ХРИСТО НИКОЛОВ

Общините, държавата, църкви и манастири ще се надпреварват за 200 млн. лв. Парите са за развитие на туристически атракции по програма “Региони в растеж”, а приемът на проекти вече е отворен. 100 млн. са безвъзмездна помощ, другата част идват от фонда на фондовете като нисколихвени заеми.

Безвъзмездно може да се отпуснат 85% от стойността. Има таван - до 9,78 млн. лв. за проекти с национално значение и до 19,56 млн. лв. за тези със световно. Приоритетно ще е развитието на еко- и културния туризъм и други алтернативни форми, включително и религиозни обекти.

Там, където е възможно, ще се надграждат мерките от предишния програмен период. Няма обаче да се дава втори шанс на изолирани или труднодостъпни проекти, които не включват подобряване за достъпността и нямат доказан потенциал да привличат туристи.

С парите е разрешено да се купува оборудване, да се въвеждат техники и програми за превод, да се предлагат екскурзоводски услуги. Подобряване на достъпа за хора с увреждания е задължителна мярка.

Ще се подкрепя и

подобряване на

инфраструктурата,

необходима

за нуждите

на атракциите

Това може да са туристически пътеки и пътеки на здравето, за катерене, езда и колоездене, места за пикник, указателни табели, посетителски центрове. В списъка с допустими дейности са включени и детски площадки, съоръжения за отдих и спорт, паркинги, зелени площи, тоалетни, осветление, малки съоръжения за отпадъци и др. Условието е да са общодостъпни и за тях да не се събират такси.

Пари ще се дават и за малки търговски зони, заведения, места за настаняване. За последните обаче ще има финансиране само чрез заеми от фонда на фондовете.

За да се привлекат туристи, може да се искат пари и за проучвания и анализи, маркетингови и рекламни стратегии, програми за туристически продукти, подготовка и разпространение на информационни и рекламни материали, организиране на събития в района на атракциите.

Недопустими са туристически пакети, в които са включени сафари, разходки или офроуд маршрути с наблюдение на редки и застрашени видове животни, тъй като водят до увреждане на околната среда и биологичното разнообразие. Кандидатите трябва да приложат и екосъобразни мерки.

В създадения преди 3 години от туристическото министерство национален регистър на атракциите вече е събрана информация за 3596 обекта. Тя се допълва непрекъснато с нова.

Има и търсачка по община и име или вид на атракцията, дава се информация къде се намира, има ли инфраструктура, места за настаняване, плаща ли се за атракцията. За природните забележителности са дадени GPS координати, а за останалите - адрес.

Едва за около 20% от туристическите атракции може да се намери информация в интернет, показва справка в регистъра.

Над 800 са с неизяснена собственост. Най-често такива са някои природни забележителности или археологически резервати. Друг проблем е, че до близо 1/4 от атракциите няма асфалтов път. Такива са например ред археологически разкопки, пещери и природни забележителности.

Туристическото министерство създаде и регистър на фестивалите и събитията. В него сега има информация за 1849 събития - кой и къде ги организира, по кое време се провеждат.

Пловдив иска 9 млн. лева за акропола и императорската порта

РАДКО ПАУНОВ

Кметът Иван Тотев минава през източната порта на Филипопол. Това  е една от атракциите, за които общината кандидатства за реставрация с пари  от ЕС.
Кметът Иван Тотев минава през източната порта на Филипопол. Това е една от атракциите, за които общината кандидатства за реставрация с пари от ЕС.

Пловдив ще кандидатства с акропола и портата, през която са влизали римските императори. Подготвили сме документи за 9 млн. лева, съобщи кметът Иван Тотев. Това са 85% от стойността за реставрацията, с парите от градския бюджет сумата е 11 млн.

6 млн. лева са за акропола. Крепостните зидове ще бъдат възстановени до нивата, на които са запазени. Няма да има бутафория, каза Тотев. Ще бъдат направени и панорамни площадки с пътеки, осветление, места за отдих.

Източната порта на Филипопол ще се възстановява с 5 млн. лв. През нея са влизали римските императори в града. Ще бъдат издигнати колоните от двете страни, ще има кафене и панорамна тераса.

Велико Търново ще кандидатства с проекти за нови реставрации на хълмовете Царевец и Трапезица.
Велико Търново ще кандидатства с проекти за нови реставрации на хълмовете Царевец и Трапезица.

Царевец и Трапезица са приоритет за Велико Търново

ДИМА МАКСИМОВА

Община Велико Търново има готови проекти, с които ще кандидатства. “Няма да конкретизирам в момента, защото трябва да уточним каква част трябва да е общинското участие и какви възможности имаме”, каза кметът Даниел Панов.  ДАНИЕЛ ПАНОВ

ДАНИЕЛ ПАНОВ

Сред разработките, за които ще се търсят пари, са нови реставрации на крепостите Царевец и Трапезица. Прогнозната стойност за реализация на мащабните идеи е 6 милиона лв.

Концепцията за крепостта Царевец включва изграждане на средновековна алея на занаятите, но и възстановяване на останалата част от двореца на Асеневци. Амбициозната идея е дворцовият ансамбъл да бъде завършен и представен в цялото си великолепие. Ще се търси финансиране на нови археологически разкопки на хълма и в подножието му.

Идейният проект за втората столична крепост Трапезица включва продължаване на възстановяването на автентичните крепостни зидове и средновековни кули и църкви. Тя бе отворена за туристи преди малко повече от година след частична реставрация с 2,5 милиона лв., дарени от Азербайджан, и вече трупа популярност.

Предвижда се също в крепостта да бъдат монтирани системи за известяване и безопасност, включително сигнално-охранителна дейност и пожароизвестяване.

Ще ремонтират Летния театър в Стара Загора

Живко Тодоров
Живко Тодоров

“Стара Загора ще кандидатства за средства за ремонт на Летния театър, необходими са ни около 4,5 млн. лева”, съобщи кметът Живко Тодоров. Проектът предвижда след реконструкцията градът да има уникален театър на открито, в който ще може да се провеждат камерен концерт, оперна постановка, лазерно шоу и дори събор на занаятите или технопарти. Летният театър е завършен на 1 юни 1959 г. и разполага с 3000 места. 

Въжени градини и ремонт на конак в Смолян

Николай Мелемов
Николай Мелемов

Община Смолян ще кандидатства с няколко проекта. Единият е за въжени градини в местността Лятната гора, каза зам.-кметът Марин Захариев. Друг е за реновирането на Згуровския конак. Сградата е със запазена възрожденска архитектура.

Положителното на програмата е, че след изпълнение на съответния проект той ще може да реализира приходи и ние ще предложим именно такива, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов.