Министърът на икономиката Емил Караниколов обсъди възможностите за засилване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество с Аджая Тамта, държавен министър на текстилна промишленост на Индия, съобщиха от министерството. Вярвам, че има потенциал за засилване на сътрудничеството в областта на текстилна индустрия - при интерес от страна на бизнеса от двете страни, би могло да се обмисли съвместно производство на памучни, копринени тъкани и облекла със суровини от Индия, е изтъкнал министър Караниколов.

Индийската текстилна индустрия осигурява 7 на сто от индустриалното производство, 2 на сто от БВП на страната и 15 на сто от приходите от износ на индийската икономика. За периода април 2000 - декември 2017 г. индустрията е привлякла преки чужди инвестиции в размер на 2.82 млрд. долара. Стратегическото географско местоположение на България позиционирана като основен транзитен център, свързващ Европейския пазар със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Азия е от изключителен интерес за нас, е заявил министър Тамта. Той е допълнил, че страната ни има благоприятен климат за отглеждане на култури подходящи за производството на качествен текстил.

Икономическият министър е подчертал, че съществува потенциал за привличане на индийски инвестиции в България, както и възможности български предприятия да стъпят на индийския пазар. Двете страни са се обединили в мненията си за организиране на съвместен текстилен бизнес форум в най-кратки срокове. На форума фирми от двете страни ще имат възможност да се запознаят със съществуващия потенциал в различни сектори на производството на текстил, килими и занаятчийство.

През последните пет години се забелязва устойчиво нарастване на двустранния стокообмен. През 2017 г., съгласно българската митническа статистика, двустранната търговия нараства със 7 на сто и достига близо 267 млн. долара. Българският износ за Индия е 109.8 млн. долара, а внос 156.9 млн. долара, докато стокообменът е 266.7 млн. долара.