Българските превозвачи доволни от безпрецедентната подкрепа от кабинета

Бойко Борисов персонално се е ангажирал да защити интересите на българските превозвачи срещу рестрикциите, които Европа иска да въведе за тях, известни като мерките “Макрон”. Българският премиер съобщи, че ще се чуе по телефона с френския президент в неделя.

По-рано френската министърка на транспорта Елизабет Борн заяви, че европейският проект за “пакета мобилност” е неприемлив в сегашния си вид, защото улеснява “икономическия и социалния дъмпинг” от Централна и Източна Европа, предаде АФП.

Сред предложенията на Еврокомисията е шофьорите на тежкотоварни камиони, които се намират повече от 3 дни в месеца в друга страна от ЕС, да бъдат смятани за “командировани работници” и да получават заплащане според местните ставки. Повечето източноевропейски членки на ЕС подкрепят реформите на ЕК.

Страни като Франция и Германия обаче искат статутът на “командирован работник” да се прилага още от първия ден работа на тяхна територия за шофьори от други държави. Париж и Берлин са притеснени, че чужденците са склонни да приемат по-ниски заплати, а това създава нелоялна конкуренция с местните шофьори.

“Простият принцип “еднакво заплащане за еднакъв труд на една и съща територия” за нас е нещо подразбиращо се. Налага се обаче да констатираме, че сега предложените текстове за пакета мобилност не спазват това условие”, заяви Борн на пресконференция с германския си колега Андреас Шойер. ЕЛИЗАБЕТ БОРН

ЕЛИЗАБЕТ БОРН

“В четвъртък и петък премиерът Борисов е разговарял с френския президент и с канцлера на Германия. Доколкото съм информиран, в неделя му предстои нов телефонен разговор с Еманюел Макрон по същата тема. В понеделник у нас пристига еврокомисарят по транспорта Виолета Булц. Безпрецедентна е подкрепата на държавата за българските превозвачи”, каза в Пловдив министърът на транспорта Ивайло Московски. По думите му преговорите не са приключвали. Нашите представители в Брюксел дебатирали на най-високо ниво.

Междувременно в писмо до медиите от сдруженията в областта на автомобилните превози на товари също подчертаха, че получават безпрецедентна подкрепа от държавата на исканията си. Превозвачите заявяват, че след срещата им с премиера Бойко Борисов са напълно убедени, че изпълнителната власт ще съдейства чрез всички възможни инструменти в защита на българските превозвачи.

Насроченият протест на всички български превозвачи за 17 май в София не е насочен срещу изпълнителната власт в България, а срещу предложенията на част от държавите в ЕС, които ще доведат до унищожаването на българския транспортен бизнес, добавят превозвачите.

Очаквайте подробности.