Когато става въпрос за сериозен кредит, който ще се връща с години, сме склонни да проверим и в 10 банки какви са условията. Когато обаче се отнася до таксите, които ни удържат по сметката, в която ни идва заплатата, оказва се, че масово не сме наясно кое колко струва, съобщава Би Ти Ви

Тегленето от банкомат средно струва 20 стотинки. Има и банки, които го предлагат и безплатно. Когато се ползва машина на чужда банка, тегленето може да надскочи и 1,50 лв.

За листчето, което получаваме, когато проверяваме баланса си – даваме 30 стотинки. Затова, ако искате да имате черно на бяло в ръката колко има в сметката, по-добре си пазете бележката от последното теглене.

Оказва се, че генерирането на нов пин код може да ни струва от 10 стотинки до 1 лев. Има и такси за блокиране или отблокиране на картата.

Според финансисти българинът смята таксите за несъществени.

„Не сравняват – да кажат: Я да видя тук, ако е 5 лева – да видя в друга банка дали не е 3 лева или 2 лева. Повечето хора в интерес на истината не обръщат внимание на тези такси. Банките печелят основно от две неща – приходи от лихви по кредитите, които са раздали и от такси”, заяви Тихомир Тошев.

И ако миналата година приходите от лихви намаляват, то тези от такси растат.