Турски компании за недвижими имоти обявиха днес, че купувачите на жилища ще могат да се възползват от 20 процента намаление на цените за жилищата и че първоначалните вноски по ипотеките ще бъдат намалени до 5 процента, предаде Ройтерс.

Планираните мерки са в рамките на усилията, предприети за един месец с цел съживяване на имотния пазар, отбелязва агенцията.

41 строителни компании ще участват в инициативата, която е предприета на фона на усилията на турското правителство да спре спада в продажбата на жилища преди предстоящите на 24 юни предсрочни президентски и парламентарни избори, предава БТА.

Миналата седмица две държавни банки понижиха лихвите по ипотечните кредити, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган призова местните банки да помогнат за съживяването на продажбите в сектора на недвижимите имоти, разглеждан като един от стълбовете на турската икономика. Правителството също така обяви 10-процентно намаляване на ДДС за определени купувачи.

Едномесечната инициатива се очаква да привлече 3 милиарда лири (678 милиона долара) от продажбите, заяви Назми Дурбакан, председател на Истанбулската асоциация на строителните компании.

Дурбакан говори на пресконференция с Асоциацията на инвестиционните компании в сферата на недвижимите имоти и Асоциацията за жилищно строителство (Конутдер).

Техните съвместни мерки ще бъдат в сила до 15 юни, посочиха трите организации.

В Турция има около 2 милиона непродадени жилища, казват представители на сектора. През март продажбите на жилища спаднаха с 14 процента и продажбите на имоти с ипотечни кредити намаляха с 35 процента спрямо предходната година, сочат официални данни.

Очакваме продажбите на жилища да се съживят идните дни и да приключим 2018 г. с рекордни продажби, посочи председателят на Конутдер Алтан Елмас.

Турската лира спадна до рекордно ниско ниво, след като Ердоган заяви, че планира да получи по-голям контрол върху икономиката след президентските избори следващия месец.