Old Mutual Property влагат 310 млн. евро

Българската група от компании за инвестиции в имоти AG Capital и Old Mutual Property, част от южноафриканския фонд Old Mutual Group, създават ново дружество - Lion's Head Investments. Плановете му са да придобива офис имоти в България и региона, съобщиха вчера изпълнителният директор на AG Capital Христо Илиев и Хайн Смит, член на борда на директорите на Lion's Head.

“Полиграфия офис център” и “Мегапарк”, който се намира до купения наскоро от друг южноафрикански фонд The Mall, са първите сгради, които се включват в портфолиото. Към него спадат и три сгради в офис парка Oregon в Букурещ. Общата стойност на инвестицията на Lion's Head Investments в петте сгради е 310 млн., евро. Засега от южноафриканския фонд отказват да кажат какви са дяловете им в компаниите собственици на сградите. Общата площ на управляваните офис площи е 235 хил. кв. м.

Последните две сделки са договорени, но все още чакат разрешение от КЗК. Новата част от “Полиграфия офис център” беше открита във вторник в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев.

Площта на “Полиграфия офис център” е 35 хил. кв. м. В момента там - в друга част на сградата, изградена преди това, работят около 2 хил. души, като се очаква да нараснат до 3 хил.

Южноафриканската група Old Mutual Group има 170 г. история и пазарна капитализация от 13 млрд. долара, оперира в 35 държави.

Хайн Смит заяви, че освен към офис сгради дружеството има интерес и към други обекти. В Южна Африка то има 8 търговски центъра, както и логистични паркове. Въпреки че наскоро някои от столичните молове станаха притежание на други южноафрикански фондове, новото инвестиционно дружество засега няма интерес към търговски центрове. Компанията има дългосрочни цели в България, а освен в Румъния има интерес и за развитие в Сърбия, Хърватия, Гърция и Унгария.